Bydlení

Od orientálních motivů k moderně. Jaké jsou nejnovější trendy v bytovém textilu?

Pro změnu interiéru se nemusí bourat a najímat řada řemeslníků, postačí vyměnit závěsy a vyladit ve stejném stylu bytový textil. Prostor získá zcela nový vzhled, protože závěsy neslouží jen jako ochrana před sluncem, ale plní nezaměnitelnou estetickou funkci. Jsou dozajista také dekoračním prvkem, o to více při využití vzorů i na ostatní bytové prvky, jako jsou polštáře, ubrusy nebo prostírání. Moderní textilie k tomu nejsou náročné na údržbu a jsou maximálně pohodlné a útulné.

Praktičnost i osobitý industry styl

Volánky, třásně, několikanásobně vrstvené sklady nebo nadměrné drapérie? Těmto stylům už odzvonilo, protože dnes vítězí praktická stránka, ale i jednoduchost a originalita. Léta oblíbené orientální motivy střídá industriální moderna i strohý skandinávský nebo rakouský styl. Minimalistické závěsy nadto skvěle zarámují okno a dodají místnosti patřičně elegantní a nadčasový vzhled. U menších oken nebo do bytů je vhodnější použít lehčí materiály, z barev volit bílou, šedou, béžovou nebo pastelové odstíny, z motivů pak jednobarevné provedení nebo geometrické, abstraktní nebo art motivy.

Provence nebo „kavárna“ dekor

Jaké závěsy vybrat do rodinného domu nebo do venkovské chalupy? Nabízí se samozřejmě oblíbené prvky Provence, což je francouzský styl nejčastěji s květinovým vzorem. Lehký materiál zvýrazní souznění s přírodou, garnýže mohou být kované i dřevěné. Hodí se do pokojů, kterým dominují bílé nebo pastelové barvy včetně bledě růžové, zelené nebo modré. U venkovských sídel je kromě Provence oblíbený i dekor ve stylu „kavárny“. Bavlněné závěsy mohou být jednobarevné nebo s květinovými či zvířecími vzory, typické je zavěšení v polovině okna s připevněním k dřevěnému rámu.

Náměty ze Skandinávie, z Rakouska nebo Říma

Skandinávský trend je známý minimalismem i naprostou jednoduchostí. Bílé nebo šedé závěsy jednoduchých motivů se dobře vyjímají v moderních obývácích i ve studentských pokojích. Široká nabídka těchto závěsů je k nalezení na webu interie.cz, kde se lze inspirovat i pro rakouský design vyznačující se květinovými vzory s délkou pod parapet a stahováním nahoru. Obdobně se hodí zvolit i římský styl, kterému vévodí jednoduché vzory inspirované starověkým Římem a materiály, které nepropouští sluneční světlo takřka vůbec.