Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která se běžně nachází v těle. Je často označován za lepidlo, které nás drží pohromadě. Především ženy si moc dobře uvědomují, že kolagen bohužel není látka zůstávající v našem těle do konce života. Je to naopak látka ztrácející se po třicátém roce. Jeho nedostatek, respektive jeho ztráta se projevuje lámáním nehtů nebo viditelnými vráskami. Proti stárnutí, proti lámání vlasů nebo obecně proti vráskám lze však bojovat, pakliže budeme kolagen do těla opětovaně dodávat. Tím se elasticita pokožky ani její pružnost nebude vytrácet a my si tak zachováme pokožku krásnou a svěží i ve čtyřicítce či pozdějším věku.
Otázkou však zůstává, kde se kolagen nachází. V současné době se mohou užívat různé elixíry mládí, jako je Rays of Beauty. Jedná se o efektivní způsob, jak dodat kolagen do těla a jak tím potěšit naše buňky, které rázem viditelně omládnou. Pokud však nechcete nic užívat nebo pokud si myslíte, že byste na užívání elixíru zapomínali, kolagen se naštěstí nachází i v potravinách. Ale v jakých?
Kolagen najdeme v zelenině i ve vejcích
Ptáte se, v jakých potravinách bychom kolagen našli, respektive jaké potraviny podporují produkci kolagenu v těle? Našli bychom ho například v zelenině, a to konkrétně v listové zelenině. Pokud si do svého jídelníčku napíšete pokrmy se zelím nebo hlávkovým salátem, do těla dodáte alespoň trochu toho kolagenu, který se z těla po třicátém roce života začíná vytrácet.
Jestliže nejste milovníkem listové zeleniny, máte možnost doplňovat kolagen z vajec. I ty totiž obsahují zmiňovanou látku, která ponechává naši pokožku pružnou a svěže mladou.
Dýňová semínka i rajčata jsou plná kolagenu
Kromě listové zeleniny nebo vajec se kolagen ukrývá také v dýňových semíncích, která s velkou radostí konzumujeme u televize. V posledních letech lze říct, že naplno vystřídala až příliš nezdravé brambůrky.
Kromě dýňových semínek můžete sáhnout po rajčatech – obsahují velké množství vitaminu C, který podporuje produkci kolagenu.