Novinky Technologie Zahraničí

Na Islandu bylo spuštěno největší zařízení pro pohlcování CO2 z atmosféry

Na Islandu byla uvedena do provozu továrna, která dokáže zachycovat oxid uhličitý z atmosféry. Jde o aktivní řešení problému s nadbytkem oxidu uhličitého. Továrna se jmenuje Orca a byla postavena švýcarskou společností Climeworks a islandskou společností Carbfix. Továrna je poháněna hydrotermální energií a dokáže každý rok z atmosféry odstranit 4000 metrických tun CO2.

Aktivní odstraňování CO2 z atmosféry

Orca se nachází asi 30 kilometrů jihovýchodně od hlavního města Reykjavíku. K odstraňování oxidu uhličitého ze vzduchu používá velké průmyslové vysavače. Oxid uhličitý se bude ukládat hluboko v podzemí, kde se zhruba po 2 letech promění v kámen. Zachycování uhlíku je velmi drahá metoda, ale aktivně ji podporuje velké množství investorů. Kdyby se po celém světě vytvořilo velké množství takových továren na zachycování uhlíku, mělo by to velmi pozitivní vliv na životní prostředí. Na webu https://climeworks.com/subscriptions může každý podpořit projekt pro odstraňování oxidu uhličitého z atmosféry a podílet se tím na záchraně klimatu.

Ačkoliv je odstraňování 4 tisíc tun oxidu uhličitého skvělý výkon, stejné množství uhlíku vyprodukuje každý rok 800 vozů. Celé zařízení Orca je škálovatelné, je možné ho rozšiřovat a v plánu je takové rozšíření, aby se pohlcovalo 13 tisíc tun CO2 za rok. Kolik vlastně celý proces stojí? Zachycení 1 tuny oxidu uhličitého vyjde na 100 USD. Když si představíte, že lidé vyprodukovali v roce 2019 přes 35 miliard tun CO2, takových továren by bylo zapotřebí obrovské množství.

Rozvoj technologie pro odstraňování uhlíku z atmosféry by se měl postarat o to, že tato technologie bude postupně levnější, Po celém světě rostou další továrny, které mají stejný cíl. Největší podíl na záchraně planety je však závislý na tom, že lidé sníží emise CO2.