Termínu tiché víno se užívá především v celní a daňové oblasti, nebo také při výstavách vín a při různých vinných soutěžích. Je to označení pro víno, které nešumí, tudíž není šumivé ani perlivé. Jeho znakem je také velice nízký obsah oxidu uhličitého.
Spotřebitelské hledisko
Z pohledu běžného spotřebitele se jedná o nejběžnější a nejnižší kategorii vín a někdy se může jednat také o označení odrůdy a ročníku vína. Poznáte je jednoduše podle toho, že jsou při otevření a nalévání tichá, klidná a nešumí. Jsou to vína vhodná k běžnému stolování. Zákazníci znali dříve tuto kategorii vín pod označením stolní víno. Tato vína pocházejí z hroznů révy vypěstovaných v kterémkoliv členském státu EU, a to z odrůd moštových, stolních a neregistrovaných.
Tichá vína a daně
Tichá vína mají výhodu pro podnikatele v tom, že u nich je nulová spotřební daň. Rovněž v případě obdržení dárkového balení s tichým vínem si firma nebo podnikající fyzická osoba může tento dar započítat do nákladů. Podmínkou však je, že víno musí být označeno firemním logem a cena za jednu láhev nesmí přesáhnout částku 500,- Kč. Obdobné je to také s úlevou na DPH, neboť z darovaného tichého vína není povinnost odvést daň. Toto daňové zvýhodnění se týká všech klasických révových vín s výjimkou vín šumivých.
Rozlišení tichých vín podle obsahu zbytkového cukru
Běžný konzument rozděluje vína tím nejjednodušším způsobem, tj. na bílá a červená. Většina z nás ovšem ví, že klasická révová čili tichá vína se rozlišují na suchá, polosuchá , polosladká a sladká. Tato klasifikace je založena na obsahu zbytkového cukru v tichých vínech.
- Suché tiché víno je řádně prokvašené na velmi nízký obsah zbytkového cukru, kterého může být maximálně 4 g na litr nebo 9 g na litr, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 g a méně
- Polosuché tiché vino obsahuje maximálně 12 g zbytkového cukru na litr nebo v druhé variantě až 18 g zbytkového cukru na litr, v případě že celkový obsah kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 10 g a méně
- Polosladké tiché víno obsahuje zbytkový cukr, jehož hodnota smí být nejvýše 45 g na litr
- Sladké tiché víno může mít naopak minimálně 45 g zbytkového cukru na litr.