Dát si olivový olej a vychutnávat odstíny jeho chuti je určitě dobrodružstvím srovnatelným se zážitkem vinařů patřících mezi opravdové gurmány. Vybírat si to nejlepší není jednoduché, musíte ale ochutnávat a poznávat. Nebo dát na osvědčenou kvalitu, prověřenou i v náročných německých domácnostech. Olivy jsou perlou středomořského regionu, jenž se rozhodně neomezuje jenom na Krétu, Andalusii a další kraje, které určitě znáte. Spadá sem totiž také Istrie, tak si pojďme představit její vlajkovou loď…
Prémiový olivový olej od Puly
Co se vám vybaví, když se řekne olivový olej? Kousek od historického města Pula rostou olivy první kategorie, které zde pěstuje rodina Chiavalon. Jejich farma sbírá medaile na prestižních akcích, je tedy jasné, že do ruky pak dostanete produkt, s nímž se do oliv určitě přímo zamilujete. Nabídka je velmi pestrá, pořídit si můžete některou z pětice různých lahviček. V čem se vlastně liší? Nejen ve vůni a chuti, ale i v tom, k čemu se hodí nejlépe. Znáte to, jeden den si uděláte těstoviny a pak budete mít apetit spíše na mořské ryby.
První třídou je Chiavalon Mlado, olej, který se stáčí jen po první tři dny sklizně a patří tedy k nejlepšímu, co vám může Istrie předložit na stůl. Pouze dva a půl tisíce lahví každý rok, jinými slovy, úroda, která se neodmítá. Ruční sklizen je známkou pečlivosti a zodpovědnosti. Samozřejmě se nesklízí olivu po olivě, protože to by z časových důvodů ani nešlo – ale ruční pneumatická třepačka je maximálně šetrným způsobem, jak zachovat v olivách to nejlepší a získat olej první jakosti, lahodný a připravený k servírování. Ochutnáte jej? Nezapomeňte, 2 500 lahviček z každé sklizně, další budou bohužel zase až za rok…
Atilio aneb olivový olej na grilované maso
Další z variant, které se nabízejí, jest třeba Chiavalon Atilio. Zelenkavá barva, mírně hořká a štiplavá chuť, kde se mísí černý pepř a mandle. A vůně? Máta a rozmarýn, tedy bylinky, které v kuchyni doslova a do písmene milujeme. K čemu se Atilio vlastně hodí? Využití je skutečně hodně, protože si rozumí i s čokoládovým dortem. Primárně je tu ale pro vaše víkendové grilovací party, neboť se rád propojí i se šťavnatým steakem. Vytvoří pak spolu na talíři zajímavou kompozici, se kterou si budete rozumět klidně i celé odpoledne. Jednoduché, zkuste to a uvidíte!