Finance

Jak poznat pravé zlato?

Jistota v nejisté době, stabilita v době krize, investice, která posiluje v době krize – to všechno jsou označení, se kterými se můžete v souvislosti se zlatem setkat. V posledních měsících (prakticky od vypuknutí konfliktu na Ukrajině a započetím ekonomické krize nesoucí se ve znamení recese) se pozornost na zlato slétává ze všech stran. Je to zkrátka a dobře investice, kterou zmiňované události příliš nepoloží nebo nijak s ní nezatřesou. Což se o jiných investicích úplně říct nemůže. Abyste však nekoupili padělek, jichž je na trhu celá spousta, pojďme si prozradit, jak takové pravé investiční zlato poznat.

Pozor na zlato ve slevě

Ať už se rozhodnete investovat do zlaté investiční mince nebo slitků či tradičních zlatých cihel, pamatujte na jedno – zlato ve slevě nikdy nenajdete. Hledat na internetu slevové kupony nebo kódy je bezpředmětné, stejně tak nehledejte nějaké přílišné výkyvy v cenách. Pokud narazíte na webovou stránku, kde se zlato prodává „ve slevě”, raději dejte od těchto prodejců ruce pryč.

Hodnota investice (a to samozřejmě i zlata) nebývá určována příliš společností, ale situací na trhu. Pokud se cena zlata od té uvedené na některém z trhů příliš liší, raději najděte jiného prodejce, který by vypadal věrohodněji.

Magnet jako náš největší pomocník

V případě, že jste se rozhodli investovat do zlata (ať už do slitků nebo cihel), bude vaším nejlepším přítelem obyčejný magnet. Každý smrtelník (nebo alespoň investor) by měl vědět, že právě zlato je takzvaně diamagnetické, což znamená, že vnější magnetické pole odpuzují.

V nejlepším případě mějte po ruce silnější magnet, který vám zaručeně ukáže, jak na tom vaše zlato je. Ani na sebevíc silný magnet by totiž zlato nemělo správně reagovat. Pakliže se zlato na magnet přilepí nebo na něj bude nějak reagovat, nemáte v rukou pravou investici.