Bydlení

Co je to kuchyňský trojúhelník a proč na něj při zařizování kuchyně myslet

Když zařizujete kuchyni, říkáte si, aby byla co nejvíce praktická, nejen aby dobře vypadala. I proto například volíte spíše úchytky nebo madla a úchytkové profily místo „zacvakávacích” šuplíků, protože se tím vyvarujete nehezkých otisků prstů všude po kuchyni. Jenže tato designová stránka je až ta druhá věc, kterou musíte řešit. Neustále se mluví o takzvaném kuchyňském trojúhelníku a člověka napadá, co to vlastně je?

Kuchyně se mění, kuchyňský trojúhelník zůstává

Když se podíváte na aktuální kuchyně, jsou trochu jiné než ty, které zařizovaly například naše babičky. Stejně jako v módě, tak i ve světě bydlení se kuchyňské trendy mění. Nejen, že se mění po designové stránce, ale také se přichází s nejrůznějšími možnostmi, jak připravovat pokrmy a jak s nimi zároveň ušetřit kupu času.

Jedno však zůstává neměnné, a to je kuchyňský trojúhelník, velmi často nazývaný také jako pracovní trojúhelník. Jeho úkolem je to, abychom v kuchyni mohli vůbec fungovat. Abychom se v kuchyni mohli hnout, předklonit se, vytáhnout husu z trouby a také abychom měli vždycky po ruce to, co zrovna po ruce mít potřebujeme.

Tři vrcholy

Celé to stojí na jednom jediném principu, a sice na třech vrcholech, kterými jsou sporák, dřez a lednice. Abyste se mohli radovat ze skutečně praktické kuchyně, musíte myslet na správné uspořádání, kterého docílíte právě tím, že budete myslet na tyto tři věci – sporák, dřez a lednice.

Mluvíme o jakýchsi centrech. Zatímco jedno je mycí centrum, druhé je varné centrum a třetí skladovací centrum. V nejlepším případě se má jednat o pomyslné rohy trojúhelníku a kuchyni bychom měli vždy zařizovat tak, aby rozmístění těchto center skutečně trojúhelník dávalo.

Tím bude zajištěno nejen dokonalé, ale také bezproblémové vaření. I když mnozí se snaží od tohoto trojúhelníku postupně upouštět, nakonec stejně litují, že se pravidla nedrželi. Působení v kuchyni je jinak velmi nepraktické.