Ačkoli to tak za okny tak nevypadá, jsme v polovině zimy, a tak si tělo žádá po ránu příděl energie hlavně z teplých pokrmů. Měly by zahřát, posilnit a zařídit plný žaludek až do oběda.
Přinášíme vám tři tipy na rychlé snídaně, z toho dvě jsou ve formě instantních kaší, které všechno toto splňují. Doplňte je vhodně zvoleným bylinkovým čajem připraveným výluhem přímo z bylinek, např. z máty nebo kopřivy, které vám zařídí podobnou vzpruhu, jako třeba káva.
Pohanková kaše s dušenými jablky a skořicí
Snídaně, která voní jako štrůdl od babičky. Nejprve si nakrájíme jablka a necháme je v hrnci podusit s kapkou vody, rozinkami a skořicí. Trvá to zhruba 10 min, než jablka změknou.
Ohřejeme si mléko nebo vodu a do ní pak nasypeme instantní pohankovou kaši do požadované hustoty. Můžeme přisladit cukrem, medem nebo čekankovým sirupem (zde ale pozor na vlákninu a zažívání). V mističce kaši ozdobíme teplými jablky a můžeme ještě posypat nasekanými vlašskými ořechy, aby byl efekt oblíbeného rakouského dezertu dokonalý.
TIP: Zkuste taky rychlý chia pudink – skvělý jako snídaně i zdravý recept.
Míchaná vajíčka s kurkumou a semínky
V mističce vidličkou rozkvedláme dvě až tři vejce s dvěma lžícemi mléka. Směs nalijeme na rozpálenou pánev a stáhneme teplotu těsně nad polovinu. Za stálého míchání připravíme vejce až mají barvu zhruba jarních pampelišek. Nyní posypeme půlkou čajové lžičky kurkumy a můžeme servírovat. Na talíři ozdobíme sezamovými nebo slunečnicovými semínky a podáváme s tmavým pečivem.
Low carb kaše z mandlové mouky s lyofilizovaným ovocem
Low carb mandlová kaše se připravuje podobně jako pohanková, jen obsahuje menší množství sacharidů a může vám tedy pomoci při hubnutí a omezování kalorického příjmu. Směs na kaši rozmícháme v množství horké vody do požadované hustoty, můžeme opět dosladit medem a v misce ozdobíme lyofilizovaným ovocem dle vlastních preferencí, na zimu se hodí sušený banán nebo mango. Dobrou chuť!