Novinky

Jaká je čokoláda?

Čokoláda je velmi oblíbená sladkost, které neodolá takřka nikdo. Svou typickou chutí umí zpříjemnit den mnoha z nás a jen málokdo po ní nesáhne. Je dostupná v mnoha typech, takže si vyberou opravdu všichni, nejen milovníci běžné a nejprodávanější sladkosti, čokolády.

Jaké jsou typy čokolády? Jaký má tato pochutina vliv na zdraví?

Typy čokolády

Existuje samozřejmě mnoho typů, my vám přinášíme několik z nich. Vyrábějí se s pomocí obměňování množství přísad, přidávání nejrůznějších produktů a podobně.

Neslazená čokoláda – jde o čistý čokoládový nápoj, který je znám také jako hořká čokoláda nebo čokoláda na vaření. Je to nesmíšená čokoláda, s přidaným cukrem a využívá se jako základ do dalších cukrovinek a dezertů.

Tmavá čokoláda – jde o čokoládu bez mléka, někdy se jí říká také prostá čokoláda.

Couverture – využívá se kakaové máslo té nejvyšší kvality, často jí používají profesionální cukráři. Je to čokoláda luxusní, která se často prodává ve specializovaných obchodech, obsahuje vysoké procento čokoládového moku (někdy i víc než 70%).

Mléčná čokoláda – je s přídavkem sušeného nebo kondenzovaného mléka.

Bílá čokoláda – zakládá se na kakaovém másle bez pevných kakaových složek.

Čokoláda a zdraví

Čokoláda obsahuje flavonoidy a některé studie poukazují na to, že může mít pozitivní vliv na krevní tlak a kardiovaskulární systém. U běžných čokolád a sladkostí to jsou však převážně negativní účinky, kdy se v těle usazuje tuk a cukr. Čokoláda pravá je pro tělo přínosem. Je považována za afrodiziakum a povzbuzující prostředek.

Darujte sladkou explozi

Milovníci čokolády jistě ocení, když jim jí jako dárek přinesete. On takový čokoládový dárek potěší každého. Dnes se vyrábějí různé druhy, tvary, velikosti, takže můžete darovat srdce, nářadí, lámanou čokoládu či krásné a moderní sety, které lahodí nejen chuti, ale také samotnému oku.