• Novinky
  • Bydlení
  • Cestování
  • Finance
  • Kultura
  • Politika
  • Sport
  • Technologie
  • Zábava
  • Zahraničí
  • Zdraví
  • Novinky
  • Bydlení
  • Cestování
  • Finance
  • Kultura
  • Politika
  • Sport
  • Technologie
  • Zábava
  • Zahraničí
  • Zdraví
Infovision
  • Novinky
  • Bydlení
  • Cestování
  • Finance
  • Kultura
  • Politika
  • Sport
  • Technologie
  • Zábava
  • Zahraničí
  • Zdraví
Novinky • Zdraví

Tipy na známé i méně známé zeleninové polévky

1.11.2016

Vydatné husté polévky zasytí na hodně dlouho dobu, i proto jsou tolik oblíbené. Jsou občasnou náhražkou za oběd, dají se snídat, svačit i večeřet. Existuje jich spoustu druhů a my si dnes uvaříme ty, které vám přijdou vhod po psychické i fyzické aktivitě. Jsou hutné a plné živin.

Boršč

borscAč spíše podzimní druh polévky, je to nešizený základ, který si jistě zamilujete. V 1,5 litru osolené vody uvařte do měkka ¼ kg hovězího masa nakrájeného na menší kousky a stejné množství vepřového bůčku vcelku. Připravte si zásmažku. Zlatavá jíška se v tomto případě skládá z 5 dkg másla, na kostky pokrájené jedné větší mrkve, půlky celeru a ¼ kila hlávkového zelí. Dejte do vývaru a povařte společně 15 minut. Potom omyjte 30 dkg červené řepy a nastrouhejte jí do polévky a vařte ještě dalších 5 minut. Pokud by byla červená řepa na kostky, bude se vařit déle. Polévku dochuťte osminkou litru kysané smetany, dodá jí příjemnou navinulou chuť.

Květáková polévka

Ve slané vodě uvařte květák a rozeberte ho na růžičky. Košťál pokrájejte na menší kousky. Vývar zahustěte jíškou a vraťte do polévky květák.

Čočková a hrachová

Hrách i čočku je nutné přes noc namočit do studené vody. V té samé vodě luštěninu i uvařte a dolijte vývarem. Dochuťte solí, zahustěte jíškou a podávejte s opraženými houstičkami nakrájenými na kostičky.

Polévka z jarních bylinek

Povařte v osolené vodě mladé listy petrželky, opence, kopřiv, jahod a řebříčku. Vývar zahustěte jíškou. Jíšku si připravíte z hladké mouky, kterou upražíte na másle nebo jiném tuku. Bylinky z polévky vyndejte, nadrobno nasekejte a vraťte zpět. Do polévky rozklepněte ještě žloutek a servírujte s pokrájenou žemlí osmaženou na tuku.

Šťovíková

Kousky nakrájeného šťovíku poduste na másle, zalijte osolenou vodou a vložte oloupané brambory na kostky. Uvařte do měkka a přilijte mléko (asi několik lžic). V misce utřete žloutky, přelijte je horkou vodou a vlijte do polévky na samotný závěr.

Boršč Květáková polévka polévka Polévka z jarních bylinek polévky Šťovíková
Sedací vaky: originální sezení pro každého
Nízkoenergetické domy na klíč

Shlédněte také

Novinky

Nezapomenutelné romantické odpoledne v Praze. Jak ho...

Novinky

5 přínosů virtuální reality pro dnešní dobu

Novinky

4 zajímavosti o Mexiku, které jste možná nevěděli

Novinky

Jak vybrat vitríny na klíče?

Novinky

Vintage styl bydlení: 4 věci, které zde nesmí...

Novinky

Jak vybrat dřevěné podlahy?

  • Nezapomenutelné romantické odpoledne v Praze. Jak...
  • 5 přínosů virtuální reality pro dnešní dobu
  • 4 zajímavosti o Mexiku, které jste možná...

Štítky

automobily Bonaparte budoucnost bydlení cvičení dárky fotografie Google historie interiér internet luxus mapy muž Napoleon novinka obrázky peníze pes podivnost porucha prezident rady roboti senioři smrt sport strach tajemno technologie tipy Trump velikán vesmír vláda volby vozy Vánoce výbava výběr vědci zajímavosti zdraví zábava život

© Copyright 2016, Portál provozuje Makawiel Publishing s.r.o.