Novinky

Vybíráme hovězí maso na steak

Milujete steak? Pak si jistě na dobrý steak rádi zajedete do Bernie’s Irish Pub v Ostravě, kde připravují opravdu vyhlášené steaky. Pokud však nemáte cestu do restaurace na Stodolní, možná si chcete takový opravdu dobrý steak připravit doma sami. Není to nic složitého, je to především o dobře rozpáleném grilu a samozřejmě o masu, které je základem. Pokud není vybraný dobrý kousek masa, steak nikdy nemůže být tak dobrý, jakým by mohl být, pokud by maso bylo vybíráno opravdu pečlivě a se vší vážností.

Nad výběrem vhodného masa se však pozastavme. Nejeden šéfkuchař je toho názoru, že bez správného masa nemůžete kvalitní a dobrý steak připravit. Mnozí lidé se sáhnou spíše po kuřecím nebo vepřovém kousku, ale pravdou je, že vůbec nejlepší je hovězí maso, o kterém bohužel řada lidí má své pochybnosti. Přece jenom se na internetu stále dočítáte o tom, jak hovězí maso škodí a jak je zdraví neprospěšné. Ve skutečnosti je to ale obráceně, ve skutečnosti je právě hovězí maso zdraví prospěšné, jelikož obsahuje celou řadu bílkovin.

Vybíráme hovězí maso na pořádný a chutný steak

Vraťme se však k výběru hovězího masa na steak. Jak již bylo zmíněno, hovězí steak je rozhodně skvělý na přípravu steaku, ale existuje ho vícero druhů. V nejlepším případě byste měli zvolit hovězí svíčkové, což je libový a zároveň šťavnatý kousek masa, který je nejvíce lahodný, bohužel i nejdražší.

Vhodný je však i vysoký roštěnec, což je steak z roštěnce prorostlého tukem. Opět se tedy jinými slovy jedná o velice šťavnatý kousek, ze kterého si hravě připravíte opravdu lahodný a chutný steak.

Další typy hovězího, z nichž je steak skvělý

Velice dobrý steak je připraven i ze zadní kýty, což je velmi libové maso, které však není tak šťavnaté. Steaky se však také připravují i z hovězího pupku, což je velmi výtečný kus masa určený především ke grilování. Tento typ steaku má jasně červenou barvu, když je dobře připraven.

K přípravě steaků je vhodný také hovězí krk, což je hovězí maso prorostlé tukem. Nejčastěji se háže na dobře rozpálený gril.